VABILO NA IZLET na dvodnevni izlet na TOSC in MALI DRAŠKI VRH

Objavljeno: 30. maj 2024


Dvodnevna planinska tura se bliža. V soboto in nedeljo 15. in 16. junija 2024 gremo v Julijske Alpe. Prvotni cilj smo spremenili – težave s parkiranjem v Bohinju.


TOSC in MALI DRAŠKI VRHZbrali se bomo 15. junija v soboto na parkirišču pri Šparu na Brodu ob 7.oo. Z osebnimi avtomobili se bomo odpeljali na Pokljuko in na velikem parkirišču pustili avtomobile (verjetno 7 evr na dan).

Podali se bomo na 3 urno pot na Vodnikov dom - 1817 m visoko - na Velem polju. Pot je nezahtevna. Vodi nas mimo smučišča, nad Konjščico, na Jezerce in Studorski preval. Še najlepši del poti preko
cvetočih trat in dospeli bomo. Tu imamo rezervirano prenočišče na skupnih ležiščih.

Ker je dan dolg in mi polni energije, bomo po lastni presoji s planinskih trat zavili na Tosc – 2275m visok vrh. Pot ni zahtevna. Prvo dosežemo Mali Tosc, nato pa širok glavni vrh. Od odcepa s poti je potrebna 1 ura hoje na vrh.

Drugi dan v nedeljo 16. junija se bomo vrnili do Studorskega prevala in se povzpeli na Mali Draški vrh - 2132m visoko. Pot je delno zahtevna. Krušljivo je, možnost zdrsa ali padajočega kamenja. Z vrha bomo nadaljevali pot po dolini pod Viševnikom in se vrnili na Rudno polje.

Kdor na želi na vrh se lahko do avtomobilov vrne po poti vzpona.
Čas hoje po vodniku:
- le na Vodnikov dom: 3 ure prvi dan in 3 ure drugi dan,
- prvi dan vzponom na Tosc 6 ur, drugi dan z vzponom na Draški vrh 6 ur.

Ker bomo v visokogorju je potrebna primerna planinska obleka in obutev. Hrana/pijača v Vodnikovem domu je, nismo pa naročili polpenziona, zato imejte kaj hrane in pijače s seboj.

POMEMBNO.
Rezervirali smo ležišča na Vodnikovem domu, zato se je NUJNO prijaviti na izlet in sicer na tel. 031 290 527 (Marjan) do vključno srede 12. junija 2024 in javiti osebne podatke (zahteva s koče: ime +priimek, številka osebnega dokumenta in vaš naslov).

Kako je s cenami, rjuhami preverite na:
http://www.pdsrednjavas.si/wp-content/uploads/2021/06/cenik-Vodnikov-dom-SL-ANG.pdf

Vabljeni, luštno bo!