Galerija / potopis

DREVESA NA ŠMARNI GORI

Objavljeno: 9 maj 2023 Marjan, Robi

Markacista PD Šmarna gora sta 9.5. 2023 odstranila drevje, ki je padlo na označenih poteh.

KRIŠKA GORA 1471m

Objavljeno: 30 april 2023 Majda, Eli

Teden dni pozneje kot je predvideval PD koledar izletov smo se odpravili na Kriško goro. V nedeljo, 30. aprila 2023 je bila zelo slaba vremenska napoved. Ob 11. uri bo pričelo deževati. Štirje smo se kljub temu podali na 1471m visok vrh - Kriška gora. Zapeljali smo se do Zavetišča PD Križe v vasi Gozd. Po markirani poti smo se podali na 1 uro in pol oddaljeni vrh. Obdajala nas je gosta megla. Kljub vremenu nas je presenetilo veliko število planincev. Pot je sprva strma gozdna vlaka. Kot smo že vedeli, smo ob poti videli tri klopce za počitek: Janina in Dohtarjeva klopca in klop kovača Pajota. Pot se zoži v pravo planinsko pot. Celo jeklenica je ob poti, saj je pot pozimi nevarno ledena. Tudi danes je zelo drselo, ker je pot razmočena. Čeprav so nas "mladci" prehitevali, smo hitro premagali 580 višinskih metrov in stali pred kočo v megli. Videlo se ni nikamor. Počivali smo v prijetni koči. Bilo je hladno - plus 6 stopinj. Vrnili smo se po poti vzpona z manjšim namernim krajšanjem po nemarkirani poti. Čeprav ni lepo tako skreniti s poti, je ta potka malo hojena in ne drsi. Nižje, ko smo se spuščali, manj je bilo megle. Videli smo Jošt, Štefanjo goro, prepoznali celo Šmarno goro. Vas pod nami je bila že zunaj megle. Spet je zatajila vremenska napoved. Veseli smo bili, saj smo zato ostali suhi. Nismo užili razgleda s Kriške gore, smo pa se prijetno razgibali in še ujeli domače nedeljsko kosilo Planinci: Eli, Nevenka, Majda in Marjan

Vrtiljak na OŠ Šmartno

Objavljeno: 16 april 2023 Darja Grad Kolenc

Dne 15.4.2023 je maše Planinsko društvo sodelovalo z Osnovno šolo Šmarno PRI PROJEKTU Pomladni VRTILJAK, ki je bil ekološko obarvan ter z vrsto dobrodelnih dejavnosti (srečelov, prodaja rabljenih knjig, igrač, oblek...). Z učenci smo se pogovarjali malo o čisto planinskih temah (čemu služijo markacije, kaj storiti, če jih ne najdemo, kaj je najlepše v hribih – malica seveda), praktično smo skupaj vezali razne vozle (veščina je premamila tudi nekatere od staršev), na plakat smo risali markacije ter se strinjali, da smeti ne sodijo v gozd in planine pač jih skrbno odnesemo v koše v dolino. Na naši točki smo brezplačno delili naše vsakoletno Glasilo, novo zloženko, kjer (predvsem straši) najdejo koristne informacije o našem društvu, izletih, taboru ter zakaj je dobro, da se včlanijo. Poleg tega so lahko domov odnesli Planinski vestni ter drugo uporabno literaturo (tako za pohodnike kot za kolesarje), ki so nam jo prijazno poklonili na Planinski zvezi. Luka, naš novi predsednik, je navezal dobre stike z gospo ravnateljico, kar bo olajšalo nadaljnje sodelovanje s šolo, predvsem s planinski krožkom. Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju; malo so se nam vračali spomini na naša šolska leta predvsem pa smo veseli, da smo se lahko krajanom predstavili kot domače planinsko društvo, ki bo veselo novih članov.

Čistilna akcija Šmarna gora

Objavljeno: 1 april 2023 Marjan

/

Golava

Objavljeno: 26 marec 2023 Majda

Blažev bivak na Golavi Radi planinarimo. Radi gremo na vzpetine, kjer še nismo bili. Pa smo šli na Štajersko v bližino Mrzlice in Gozdnika na Golavo, kjer je Blažev bivak. Planinsko društvo Prebold je leta 2006 postavilo lesen bivak. Ljudska pesnica Tončke Veber iz spodaj ležeče vasi Sv. Lovrenca je zapisala: “Gori na robu Savinjske doline iz večnih lepot je zlita narava, tam se razteza mogočna Golava. Golava je 834m visok vrh severno od Mrzlice. Je strm, v zgornji polovici se zoži v greben, ki pa je ves porasel z gozdom. Ker drevesa še niso ozelenela, smo imeli pogled na okoliške vrhove in v Savinjsko dolino proti Preboldu, Braslovčam in Polzeli in naprej, kjer se kadi iz dimnika v Šoštanju. Po letnem PD planu izletov smo v nedeljo, 26.marca 2023 izvedli vzpon na Blažev bivak na Golavi. Vreme je obljubljalo suho dopoldne in popoldne dež. Parkirali smo na koncu vasi Matke. Malo smo hodili po kolovozu mimo kmetije. Kar hitro je pot zavila strmo navzgor in strmina do vrha ni veliko popustila. Med potjo smo presenečeno ogledovali kar velik sestoj božjega drevca ali bodike. Tudi pomladno cvetje nam je krajšalo pot: tevje, teloh, navadno volčin, trobentice, vijolice, resa in še kaj. Globoko smo dihali, pazili na trden korak ter dosegli vrh. Nekateri planinci v bivaku, drugi zunaj smo pomalicali in klepetali. Videli smo še dve poti: Andrejeva in Zvonetova pot. Domačin nam je predlagal, da se vrnemo po poti vzpona. In tako smo tudi naredili. Bilo nas je 15: Tara, Klara, Robi, Zvone, Olga, Darja, Majda, Marjan, Eli, John, Bogdana, Špela, Franček, Milena in Tibor. Obljubili smo si: drugo leto se bomo povzpeli na Kamnik in obiskali tam postavljen bivak.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|»