Galerija / potopis

PLANINA NAD VRHNIKO

Objavljeno: 10 december 2023 Aleš

Spis se piše.

POHOD PO TEKAŠKI PROGI NA ŠMARNI GORI

Objavljeno: 9 december 2023 Tomo, Majda

Tomo nas je popeljal po celotni progi gorskega teka. Prehodili smo dobrih 10km dolgo pot, ki je vodila na Grmado, navzdol na Spodnjo Kuhinjo in nato na vrh Šmarneb gore. Pohoda se je udeležilo 12 pohodnikov, ki sodelujejo pri izvedbi tekaške tekme. Najboljše tekači pot pretečejo v 45 min in manj. Pohodniki smo porabili 3 ure, pa še ponosni smo nase.

Marjan - častni vodnik PZS

Objavljeno: 25 november 2023 M

Za 30 let vodenja planincev smo Marjana predlagali kot prejemnika priznanja za častnega planinskega vodnika. Predsednik PZS g. Rovan je danes podelil priznanja 20 zavzetim planinskim vodnikom (1 vodnica je bila vmes). Priznanje je prejel tudi naš Marjan. Čestitamo.

TRSTELJ

Objavljeno: 12 november 2023 Majda

Trstelj je 643 m visok hrib na slovenskem Krasu v verigi vrhov, ki imajo skupno ime Črni hribi. Ti hribi ločujejo Vipavsko dolino in Branik. Bili so frontna linija v prvi svetovni vojni. Na lažji - nam večinoma neznani vrh se nas je povzpelo kar 27. Bili smo planinci vseh starosti: od enoletne punčke do starost obeh spolov. Izlet smo imeli v nedeljo, 12. novembra 2023. Zapeljali smo se nad Selo pri Dorenberku in ob cesti parkirali. Delno po cesti, delno po markiranih bližnjicah smo se zložno vzpenjali. Ustavili smo ob skalnati steni, kjer so postavljene makete Aljaževega stolpa in koč pod Triglavom. Tudi zelo velik kip Marije nas je presenetil ob poti. Ves čas se je odpiral pogled na Vipavsko dolino, Nanos in Trnovski gozd. Visoke gore v ozadju so se pokazale iz oblakov in spet skrile. Dosegli smo preval Železna vrata z znamenjem in nadaljevali. Pot je postala težavnejša - ploščato kamenje, ki je drselo. Med redkim drevjem smo našli gobe – veliki dežnik. Kmalu smo uzrli komunikacijski stolp in bili smo na vrhu. Pogled se je razširil tudi proti morju in Novi Gorici. Malo pod vrhom stoji Planinski dom Trstelj, Stjenkova koča (610 m). Po drugi svetovni vojni so ruševine italijanskega vojaškega objekta obnovili. Koča je poimenovali po narodnemu heroju Antonu Šibelji-Stjenku (1914-1945). Sestopili smo po grebenu (spet čez vrh) na zahodno stran do sedelca in nato do naše poti vzpona. Tako smo se izognili neugodnim ploščatim kamnom. Višinske razlike ni bilo veliko, smo pa prehodili preko 10km. Popoldanskega napovedanega dežja ni bilo. Zadovoljni smo, da smo spoznali nov kotiček naše dežele.

IZLET V NEZNANO 2023

Objavljeno: 22 oktober 2023 Izlet organizirala: Darja Grad Kolenc

To soboto smo uspešno izpeljali tradicionalni IZLET V NEZNANO. Kako smo se imeli? Preberite si in oglejte si galerijo fotografij.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|»